Ikigai

Het hebben van een doel verlengt je leven met maar liefst zo’n 8 jaar! Okinawanen hanteren hiervoor het begrip ‘Ikigai’, wat betekent: de reden waarvoor je wakker wordt in de wereld! 

Okinawa, het grootste eiland van de Riukiu-eilanden en dé plek met meer gezonde, gelukkige en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Een eiland waar als je 70 bent je nog als kind wordt beschouwd, waar je bij 80 jaar pas begint te leven en waar het worden van 97 gevierd wordt met een speciale feestdag (Kajimaya). 

Vijfentwintig jaar lang zijn de bewoners van Okinawa onderwerp geweest van een onderzoek naar het raadsel van de jeugdige vitaliteit. Het is alsof zij de Magic Key hebben gevonden welke het verouderingsproces tegengaat. Hartaandoeningen, Alzheimer, borstkanker en prostaatkanker zijn ziekten die daar zeer zeldzaam zijn. Wat kunnen wij leren van de Japanse centennials? 

Volgens de onderzoekers zijn er vele keuzes die je in je levensstijl kunt maken om lang, vitaal en gelukkig te leven. De belangrijkste waar de Okinawanen zich aan houden zijn: voeding (Hara hachi bu, ofwel stop op tijd met volproppen), beweging, sociale verbinding en spiritualiteit (betekenis hebben in je leven, levensdoel). Maar ook de emotionele/mentale vitaliteit van de Okinawaan speelt een rol bij hun lange ‘jeugdigheid’. Zo blijken de Okinawanen tamelijk bedreven te zijn in het omgaan met stressfactoren. In deze situaties zijn ze zeer veerkrachtig, welke mede voortkomt uit hun optimistische kijk op het leven. Uit verschillende onderzoeken bleek dat de mensen in Okinawa weinig negatieve emoties (depressie, angst, boosheid) kennen en uiterst sociaal zijn. Verder bezitten de honderdjarigen een sterke wil, zelfs met wat koppigheid en kennen zij veel zelfvertrouwen. 

Wees je iedere dag weer bewust waarom je bent opgestaan, je Ikigai. Het begin van een nieuw patroon, dat je meer focus, plezier en gezondheid geeft. Hoe is het met jouw Ikigai? 

Pura Vida! Lily

 (bron: Magic Adventures)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>