Paarden, pubers en veranderingen…

Dagelijks ben ik te vinden met mijn dochter bij de paarden. Wij zijn kortgeleden veranderd van stal. Iets veranderen is een boeiend en leerzaam proces van jezelf vernieuwen. Nieuwe dingen leren, nieuwe uitdagingen aangaan en daarmee nieuwe ervaringen opdoen. Ook brengt verandering vaak weerstand met zich mee. Angst voor het nieuwe, het onbekende. Kunnen omgaan met veranderingen en weerstand kost tijd en energie. Wat kunnen we leren van de paarden?

Paarden zijn in de vele jaren van evolutie zo gevormd dat ze uitstekend kunnen omgaan met veranderingen. Dit is een van de redenen dat paarden ooit gedomesticeerd zijn. Paarden hebben zich kunnen aanpassen aan een leven met mensen. Hoe lukt het paarden om zo goed om te gaan met veranderingen? Hoe gaan ze om met een extreme verandering, zoals het leven in gevangenschap in tegenstelling tot het leven in het wild?

Paarden kunnen met veranderingen omgaan zolang er voldaan wordt aan hun basisbehoeften. Bij paarden zijn deze basisbehoeften voedsel en water, maar ook het deel uitmaken van een kudde. Bij gebrek aan andere paarden zal een eenzaam paard een kudde vormen met andere dieren. Misschien heb je wel eens een paard in een weiland met koeien zien staan. Ook met deze koeien kan hij een kudde vormen en zich veilig voelen.

Voor mensen geldt precies hetzelfde. Ook wij kunnen omgaan met veranderingen, anders zouden we toch allang uitgestorven zijn, zolang er wordt voldaan aan onze basisbehoeften.

Eén van die basisbehoeften is, net zoals bij paarden, het onderdeel uitmaken van een kudde, ergens bij horen. Wanneer we de veiligheid van de kudde ervaren (van een groep of team) kunnen wij ons goed staande houden.

Een team hoeft echter niet uit een vaste samenstelling te bestaan om te kunnen voldoen aan onze behoeften. Een paardenkudde verandert ook regelmatig van samenstelling en toch blijft het een kudde. Een mensenteam kan ook van samenstelling veranderen en toch één team blijven. Wanneer de groep of het team een sterke identiteit heeft waarmee het groeps/teamlid zich kan identificeren, geeft dat ook een kuddegevoel.

De aandacht leggen op de stabiliteit van de groep maakt dat ieder groeps/teamlid beter kan omgaan met de veranderingen.

Hoe ga jij om met veranderingen?

Pura Vida! Lily Koster

 

(Bron: oa Onbewuster)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Paarden, pubers en veranderingen…

  1. Marianne zegt:

    Lieve sprankelende Lily ;-)

    Wat komt deze blog op een voor mij prachtig moment….worstelend met mijn veranderingen kan ik een traan over mijn wang voelen gaan.
    Dank je, je bent een inspirerende vrouw!

    X

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>