Het Zwaard der Wijsheid

Zomaar een ochtend…..
Ver voor de wekker word ik uitgerust wakker. Een glimlach om mijn mond. Bewust van mijn hele lijf. Grappig, het gevoel alsof ik 10 cm langer ben. Zou mooie lengte zijn geweest zeg ik tegen mezelf met mijn 1.60 m. Ik voel mijn spieren op een prettige manier, lijf voelt gestroomlijnd, hartslag is gelijkmatig en rustig, mijn hoofd is leeg. Ik ervaar rust en balans. Nu is mijn twinkel- en sprankelgehalte altijd wel op redelijk peil, maar er is nu meer aan de hand. Ik kan wel dansen en schreeuwen van blijdschap. Ja, vlinders voel ik ook. Wat is er aan de hand? Tog Chöd is in mijn leven gekomen!

De Tibetaanse leraar en arts Tulku Lama Lobsang heeft de krachtige Tog Chöd (spreek uit: tok sjut) techniek ontwikkeld. Tog Chöd is gebaseerd op de heilige dansen en de meditatietechnieken van de Tibetaanse lama’s.

In Tog Chöd beoefen je bewegingen voor lichaam en geest met een licht houten zwaard. Tog Chöd vormt een combinatie van lichaamshoudingen, sierlijke bewegingen uit Oosterse gevechtskunsten, de symboliek van het zwaard, visualisaties en mantra’s.

Tog Chöd is gericht op het individu. Je vecht niet tegen een ander. Je gaat de confrontatie aan met jezelf. De ware vijand is namelijk in jezelf te vinden: je gedachten die het obstakel vormen in de weg naar innerlijke stilte. Het is een actieve bewegingsmeditatie om je angsten en verwachtingen te verminderen, je mentale imprints op te lossen en je negatieve denkpatronen te overwinnen. Met Tog Chöd  (tog = emoties, chöd = doorsnijden) leer je je gedachten door te snijden. Dit is belangrijk om in het hier en nu te kunnen zijn en je gedachten niet te laten dwalen naar het verleden of de toekomst.

Oefenen met het zwaard maakt je hoofd leeg en helder, geeft je positieve energie, versterkt je eigen kracht, verhoogt je concentratie, maakt dat je gemakkelijker je gepieker een halt toe kunt roepen, geeft je een gevoel van vastberadenheid, maakt je doortastender en versterkt je zelfvertrouwen. Het draagt bij aan een goede gezondheid en bevordert gevoelens van innerlijke rust, stabiliteit, geluk en welbevinden. Bijkomend voordeel: je verbetert je bewegingscoördinatie en je conditie.

Tog Chöd is een prachtige bewegingskunst die voor iedereen toegankelijk is. Tog Chöd helpt je om letterlijk en figuurlijk steviger op je benen te staan en in beweging te komen.

Tog Chöd is Pura Vida!


Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Het Zwaard der Wijsheid

  1. Trinity zegt:

    Your airtcle was excellent and erudite.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>