Kerst’verhalen’boom

Ben winterklaar! Vorig jaar om deze tijd nog glijend en glibberend met auto over het smalle dijkje, grote ringvaart ernaast, met bonkend hart. Nu dan tijdig met winterbanden. Elke vorm van stress vermijden toch! Verlangen is nu daar naar prachtige winterse Hollandse luchten, een witte wereld en vrieskou. Vogels bij elkaar, mooie vergezichten. Gewoon puur genieten van de geuren en kleuren van december.

Bijna een jaar voorbij. Een nieuw jaar staat voor de deur. Een maand van terugblikken, balans opmaken, bespiegelingen, afscheid nemen van dat wat je niet meer dient om zo ruimte te creëren voor het nieuwe. Elk moment is een moment waarop je kunt besluiten iets te veranderen. De maand december vergroot dit voor mij nog eens uit. De donkere dagen voor Kerst? Het is maar net hoe je ernaar wilt kijken! Wat voor een verhaal je eraan koppelt, wat je er zelf van maakt. It is your mind that creates your World (Boeddha).

Deze week traditioneel met dochter op zoek naar ‘onze’ boom. De boom zelf heeft een verhaal, maar op het moment dat onze kerstboom in de kamer staat en we beginnen met versieren komen er zoveel verhalen bij. Fascinerend hoe verhalen opgeslagen op mijn harde schijf naar boven komen. Vanaf de geboorte van ‘mijn’ dochter neem ik haar mee op ballenjacht. Ze kan met een exactheid vertellen welke bal waar en waarom is gekocht en hoe ze zich toen voelde. De appel valt niet ver van de boom.

Zilveren kerstbal met sneeuwpop herinnert mij aan mijn gelukkige jeugd; een dennenappel betekent 1e Kerstdag bij opa en oma met echte kaarsjes in de boom; een grote glazen bal staat voor mijn eerste huisje; een ‘echte’ hoge piek aangeschaft toen het moment daar was om te pieken; art-deco versieringen getuigen van een uitbundige periode; zilverkleurige sneeuwkristallen staan voor mijn toendertijd mega zwangere-laatste-loodjes-buik; een engel voor de 1e Kerst met dochter; stoffen versieringen uit München maken dat ik terugdenk aan een mooie Kerst met de vader van mijn dochter en slingers, hoe kan het ook anders, staan voor het genieten van het leven.

Een interventie-techniek op zich! Met afstand kijken naar een situatie, inclusief jezelf en de ander, geeft overzicht. De wereld niet alleen door je eigen bril bekijken, maar je ook verplaatsen in die ander. Als je vanuit andere posities kunt waarnemen zonder oordeel en lading, krijg je andere informatie en ben je meer flexibel in je mogelijkheden. Tegelijkertijd ligt daar de uitnodiging om te gaan zien dat er een onderscheid is tussen dat wat er feitelijk gebeurt in je leven en de wereld van gedachten, overtuigingen en oordelen, zeg maar de verhalen er omheen.

Een rijkdom om straks weer naar mijn kerst’verhalen’boom te kijken zonder in verhalen vast te zitten.

Naar welk ‘verhaal’ in je leven zou jij met afstand willen kijken?

Pura Vida! Lily

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>